Negatief Reisadvies oftewel Code-Rood

Sinds 5 augustus 2024 hanteert het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies, oftewel code rood voor heel Israël.

De website www.nederlandwereldwijd.nl vermeldt: “De spanningen in het Midden-Oosten zijn verder toegenomen. De kans op een aanval van Iran, of groepen die Iran steunen, op Israël is groot. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.” en in het algemeen: “Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt”.

Het reisadvies is veranderd toen Hezbollah en Iran in augustus allebei dreigden om een vermoorde terrorist te wreken. Hezbollah heeft dat inmiddels gedaan en Iran heeft het op de lange baan geschoven. Een aantal luchtvaartmaatschappijen die toen gestopt zijn met vliegen gaan binnenkort weer beginnen. Kortom het lijkt er een beetje op dat dat gevaar geweken is, maar of het reisadvies binnenkort weer gewijzigd wordt is de vraag?

De kans is groot dat er binnenkort een grondoffensief in Libanon gaat beginnen, om de noordgrens van Israël veilig te gaan stellen. De vraag is dan hoe Hezbollah daar op gaat reageren?

Als Hezbollah niet al z’n raketten gaat inzetten, is de kans dat je iets overkomt bij een verkeersongeval veel groter dan door oorlogsgeweld. Echter er is natuurlijk altijd een kans dat het escaleert terwijl je daar bent en je je terugreis wat uit zult moeten stellen omdat zelfs EL-AL niet kan vliegen. Israël kennende zullen ze zo snel mogelijk proberen het normale vluchtschema weer te herstellen evt. vanaf Ramon Airport bij Eilat mocht Ben Gurion Airport in de gevarenzone liggen.

Wij menen dat het juist nu het moment is om onze solidariteit met Israël daadwerkelijk te tonen en nu er weer veel reservisten opgeroepen worden om naar het noordelijke front te gaan, extra arbeidskrachten te leveren.

Wel moet je er rekening mee houden dat je reisverzekering in code rood gebieden mogelijk niet dekt. Trouwens je ziektekostenverzekering (basisverzekering) dekt wel gewoon, voor zover je klachten niet “molest” gerelateerd zijn. Als je door oorlogsgeweld iets overkomt, wordt je in Israël sowieso behandeld. De basisverzekering dekt echter tot maximaal Nederlandse tarieven en geen repatriëring. Dus als je geen aanvullende verzekering hebt en als je reisverzekering niet in code-rode gebieden dekt moet je rekening houden met financiële consequenties. Voor de zekerheid zou je aanvullend een reisverzekering bij OOM-verzekeringen (https://www.oomverzekeringen.nl/verzekeringen-buitenland/oom-tijdelijk-in-het-buitenland-verzekering/) kunnen afsluiten. Die dekt ook schade door molest/terreur en repatriëring uit code-rood gebieden.

We wensen iedereen die overweegt om vrijwilligerswerk in Israël te gaan doen, veel wijsheid en Gods leiding bij het maken van de juiste keuze.

Scroll naar boven