AMCHA

AMCHA biedt psychosociale hulp voor overlevenden van de Holocaust en de tweede generatie.

AMCHA, het codewoord dat overlevenden hielp bij het identificeren van mede-Joden in het door oorlog geteisterde Europa, een afkorting van AMCHA YISRAEL, wat het volk Israël betekent, staat nu voor een ander soort ondersteuningssysteem. AMCHA, opgericht in 1987 door een groep overlevenden van de Holocaust en toegewijde professionals in de geestelijke gezondheidszorg, wilde een raamwerk creëren voor wederzijdse hulp, geheugenverwerking en rouwverwerking. Nu, meer dan dertig jaar later, biedt AMCHA een volledig scala aan psychologische en sociale ondersteuningsdiensten aan overlevenden van de Holocaust en hun families. AMCHA blijft een thuis en veilige plek waar ze hun hart kunnen ontlasten en hun verhalen met anderen kunnen delen.
Amcha is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg en sociale ondersteuningsdiensten voor overlevenden van de Holocaust in Israël en bereikt momenteel bijna 20.000 personen. Wij bieden de volgende hoofddiensten: geestelijke gezondheidszorg, psychosociale rehabilitatieclubs, gemeenschapswerk, sociale casussen, professionele interventies voor thuisgebonden overlevenden, huisbezoeken door vrijwilligers die zijn opgeleid en begeleid door Amcha-personeel, intergenerationele programmering en Holocaustdocumentatie.

Amcha heeft in Israël en de rest van de wereld een reputatie opgebouwd vanwege zijn professionaliteit, competentie en integriteit. Het heeft zijn deuren geopend voor overlevende gemeenschappen in heel Israël en heeft ultramoderne diensten opgezet. Onze activiteiten vinden plaats in vijftien centra in Israël, gelegen van Nahariya in het noorden tot Beer Sheba en Sderot in het zuiden en in de huizen van oudere overlevenden met beperkte mobiliteit. In 2017 vonden er in heel Amcha ruim 350.000 uren professionele activiteit plaats, waaronder meer dan 63.000 huisbezoeken door professionals die de meest kwetsbare, aan huis gebonden overlevenden hielpen die niet voor behandeling naar onze centra konden komen. Naast de ruim 600 toegewijde medewerkers – waaronder klinisch psychologen, maatschappelijk werkers, psychiaters en andere therapeuten – zijn er 1.000 vrijwilligers betrokken bij ons werk, waardoor onze zorg wordt vergroot. Samen met de expertise van het professionele personeel is de toewijding van de vrijwilligers eindeloos.

Hoe lang nog?
De jongste overlevenden van de Sjoa zijn geboren rond 1945. In Israël is de gemiddelde levensverwachting 80 jaar. Dit betekent dat de psychosociale hulp aan overlevenden zeker nodig blijft tot 2024. De omvang zal dus afnemen met het natuurlijk verloop van de doelgroep. AMCHA signaleert dat de vraag naar psychosociale hulp voor de holocaust-overlevenden en de tweede generatie slachtoffers in Israël groot blijft, waardoor de capaciteit van AMCHA soms tekort schiet. De spreiding van hulpcentra dekt slechts een deel van het land. 

Overlevenden
Bijna zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn de emotionele en sociale gevolgen nog altijd voelbaar. In Israël vormen de circa 200.000 overlevenden met hun kinderen en naaste familie een groep van één miljoen personen die op één of andere wijze is getroffen. Uit onderzoek blijkt dat velen nog steeds in angst leven. De tweede generatie overlevenden ervaart de effecten van de zogenoemde ‘transgenerationele overdracht’ van holocausttrauma’s.

Behandeluren
Het aantal professionele behandeluren was 141.000 per jaar, terwijl de 900 gekwalificeerde vrijwilligers in totaal meer dan 69.000 uren hebben besteed aan ondersteuning van hun cliënten. Een vrijwilliger besteedt dus gemiddeld 76 uur per maand aan hulpverlening: een indrukwekkende inzet! Professionele hulpverleners hebben in 2012 in totaal 33.177 huisbezoeken afgelegd.

Bron: https://amcha.nl/amcha-israel/ en https://www.amcha.org/amchaenglish/

Scroll naar boven