Negatief Reisadvies oftewel Code-Rood

Sinds 5 augustus 2024 hanteert het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies, oftewel code rood voor heel Israël.

De website www.nederlandwereldwijd.nl vermeldt: “De spanningen in het Midden-Oosten zijn verder toegenomen. De kans op een aanval van Iran, of groepen die Iran steunen, op Israël is groot. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.” en in het algemeen: “Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt”.

Het reisadvies is veranderd toen Hezbollah en Iran in augustus allebei dreigden om een vermoorde terrorist te wreken. Hezbollah heeft dat inmiddels gedaan en Iran heeft het uiteindelijk op 1 oktober gedaan met het afvuren van ca. 200 kruisraketten op Israël. Ook al waren een aantal luchtvaartmaatschappijen die eerder gestopt waren met vliegen, daarna weer begonnen, zijn ze veelal rond 1 oktober weer gestopt. Het wachten is nu op de reactie van Israël.

Ook is er een grondoffensief in Libanon begonnen, om de noordgrens van Israël veilig te gaan stellen. Sindsdien is het aantal raketten op Noord en Midden Israël flink toegenomen.

In het algemeen is in grote delen van het land de kans dat je iets overkomt bij een verkeersongeval nog steeds veel groter dan door oorlogsgeweld. Echter er is natuurlijk altijd een kans dat het escaleert terwijl je daar bent en je je terugreis wat uit zult moeten stellen omdat zelfs EL-AL niet kan vliegen. Israël kennende zullen ze zo snel mogelijk proberen het normale vluchtschema weer te herstellen evt. vanaf Ramon Airport bij Eilat mocht Ben Gurion Airport in de gevarenzone liggen.

Wel moet je er rekening mee houden dat je reisverzekering in code rood gebieden mogelijk niet dekt. Trouwens je ziektekostenverzekering (basisverzekering) dekt wel gewoon, voor zover je klachten niet “molest” gerelateerd zijn. Als je door oorlogsgeweld iets overkomt, wordt je in Israël sowieso behandeld. De basisverzekering dekt echter tot maximaal Nederlandse tarieven en geen repatriëring. Dus als je geen aanvullende verzekering hebt en als je reisverzekering niet in code-rode gebieden dekt moet je rekening houden met financiële consequenties. Voor de zekerheid zou je aanvullend een reisverzekering bij OOM-verzekeringen (https://www.oomverzekeringen.nl/verzekeringen-buitenland/oom-tijdelijk-in-het-buitenland-verzekering/) kunnen afsluiten. Die dekt ook schade door molest/terreur en repatriëring uit code-rood gebieden.

Daar wij als Nederlanders veelal niet gewend zijn hoe met oorlogsgeweld en terreurdreiging om te gaan, zou je kunnen overwegen om met een georganiseerde reis mee te gaan o.l.v. een ervaren Israëlische gids zodat je in geval van nood begeleiding krijgt in wat je moet doen.

Mocht je toch op eigen gelegenheid willen gaan moet je je er terdege op voorbereiden dat je naar een risicogebied gaat en je dus ook bewust het risico onder ogen ziet voordat je gaat en niet pas als je in een onverwachte onveilige situatie komt.

Ook moet je in de huidige situatie overwegen of en hoe je gaat (rond)reizen. Het is te overwegen om alleen bij Israëlis thuis (bv. bij familie of vrienden) of in een hotel met 24-uurs receptie te verblijven, zodat er altijd mensen zijn die weten wat te doen in geval van onveiligheid. Om dezelfde reden is reizen per openbaar vervoer te verkiezen boven het huren van een eigen auto. Anderen kunnen je helpen een schuilkelder te vinden, een boodschap op de radio te vertalen, uitleggen of je een noodpakket moet maken etc. Als bezoeker van buiten Israël heb je daar i.h.a. geen ervaring mee.

We wensen iedereen die overweegt om vrijwilligerswerk in Israël te gaan doen, veel wijsheid en Gods leiding bij het maken van de juiste keuze.

Scroll naar boven