Leo Baeck Onderwijscentrum

Het Leo Baeck Education Center ligt in Haifa, hoog op de westelijke hellingen van de berg Carmel met een indrukwekkend uitzicht op de Middellandse Zee.

Het Leo Baeck Education Center, opgericht in 1938 als kleuterschool voor kinderen die het vooroorlogse Europa ontvluchtten, wordt nu beschouwd als een van de beste onderwijsinstellingen van Israël. Onze scholen voor basis- en voortgezet onderwijs bieden 2.400 kinderen eersteklas onderwijs dat rijk is aan humanistische waarden en ingebed is in een progressief Joods raamwerk.
De missie van het Leo Baeck Education Center is het opbouwen van een pluralistische samenleving in de geest van progressief jodendom, zionisme, democratie en gedeelde verantwoordelijkheid. Door uitstekend formeel en informeel onderwijs en een diepe toewijding aan Tikkun Olam (herstel van de wereld), wederzijdse steun en gelijke kansen, stellen we individuen van alle leeftijden en lagen van de bevolking in staat hun potentieel te vervullen en agenten van sociale verandering te worden.

Wij zijn een inclusieve, pluralistische instelling met scholen, een gemeenschapscentrum en sociale outreachprogramma’s die alle Israëli’s dienen, ongeacht religie, cultuur of achtergrond. We zijn toegewijd aan democratie, egalitarisme en mensenrechten; alles wat we doen is in de geest van het progressieve jodendom, waarvan de waarden sociale verandering en Tikkun Olam inspireren. Wij zijn toegewijd aan het nastreven van academische excellentie, aan het versterken van de banden met Joodse gemeenschappen over de hele wereld, aan het onderwijzen van liefde voor Israël in de geest van de stichtingsvisie van de Joodse Staat, en aan het streven naar de praktische implementatie van die visie op onderwijskundig en sociaal gebied.

Rabbi Dr. Leo Baeck
Rabbi Dr. Leo Baeck
De filosofie van het Leo Baeck Onderwijscentrum volgt die van zijn naamgenoot, rabbijn Dr. Leo Baeck, de geestelijk leider van de Duitse joden tijdens het naziregime, die uit een concentratiekamp tevoorschijn kwam met een intact geloof in de mensheid. Rabbi Baeck geloofde dat we allemaal kinderen van God zijn en dat de hele mensheid met elkaar verbonden is door een gemeenschappelijke taak: het kennen van de spirituele realiteit van het eigen leven, van het leven van onze buren en van het leven van de mensheid als geheel.

De drie pijlers van Leo Baeck
Levenslang leren. Het Leo Baeck Education Center biedt liberaal, progressief en gezinsgericht Joods onderwijs in een pluralistische samenleving gericht op Tikkun Olam en leren door te doen, vanaf de kindertijd tot aan de volwassenheid.
Gemeenschap. Leo Baeck geeft haar leden het gevoel dat ze er echt bij horen en verantwoordelijkheid dragen, en geeft individuen meer mogelijkheden door ruime mogelijkheden te bieden voor zelfexpressie, sociale gelijkheid en leiderschap.
Jodendom. Wij zien het jodendom als een as van cultuur, religie, gemeenschap en morele waarden die verbonden zijn met onze geschiedenis en verantwoordelijkheid jegens ons land en de joodse gemeenschap in het buitenland. In essentie zien we het jodendom als een dialoog tussen het individu en God, tussen mensen onderling en tussen mensen en de omgeving.
Alle Leo Baeck-programma’s zijn gericht op het bevorderen van academische excellentie, leiderschap en sociaal bewustzijn. Wij heten u van harte welkom om over onze programma’s te lezen, contact op te nemen met ons ministerie van Ontwikkeling en Internationale Zaken als u vragen heeft, en ons te bezoeken de volgende keer dat u in Israël bent!

Bron: http://leobaeckhaifa.org/

Scroll naar boven